Aletta Jacobs

Aletta Jacobs werd in 1854 geboren in een joods gezin. Als een van de eerste nederlandse vrouwen studeerde zij voor arts, later bekwaamde zij zich in Engeland als vrouwen- en kinderarts en zette zich in voor vrouwenrechten en voorbehoedsmiddelen. Zij hield gratis spreekuur voor arme vrouwen.

Serie: Aletta Jacobs (1854 – 1929) en haar tijd – in bezit van het ‘Amsterdam Museum’. De serie is gemaakt in 1982

Clara over de serie over het leven van Aletta Jacobs:

Eigenlijk ben ik voor het eerst met historische beelden bezig gegaan toen ik opdracht kreeg een portret te maken van Esther Muller-van West.

‘Ook later,voor de illustraties voor de krant, moest ik veel uitzoeken, om niet alleen te vallen op beelden die je tegenkomt. Het was een opdracht om geschiedenis te vertalen in beelden.’

 ‘Ik heb veel gelezen. Ik ben begonnen met Aletta Jacobs’ herinneringen. Ik ben naar Groningen gegaan, gewoon om naar het landschap te kijken. Heb daar getekend en een tweede keer, toen het ontzettend koud was foto’s gemaakt.

‘Uit een provinciaal archief heb ik foto’s gehaald van landarbeidsters. Die moet ze gezien hebben, ze kwam uit die streek, uit dat landschap.’ 

‘Ze (Aletta Jacobs) verdiende haar eigen brood en moest dus ook kunnen kiezen. Ze had meer kennis dan veel kerels. In Engeland was die beweging voor vrouwenkiesrecht al aardig op gang. Aletta Jacobs leerde spreken in het openbaar…’

‘Kijk die groep vrouwen vond ik op foto’s… Ze moeten een klein deeltje hebben gevormd bij die grote demonstratie in Amsterdam waar duizenden vrouwen meeliepen.

Dan komt de wereldoorlog, de beweging voor vrouwenkiesrecht kreeg een ontzettende klap. Vrouwen werden weer stapelgek gemaakt, gingen weer breien voor soldaten.’ P.B.