ONLINE VERKOOP
Expositie kerk Watervliet

Clara de Jong
'Schilderes van Watervliet'

Zie de verkoop pagina’s voor de werken die nog te koop zijn.
 
Schilderijen aquarellen en tekeningen gemaakt tussen 1964 en 2002 in Watervliet (BE) en omgeving. Schenking van een kunstwerk aan de gemeenschap van Watervliet.

De Amsterdamse kunstenares Clara de Jong  († 2005) heeft tientallen jaren mensen en landschappen in Meetjesland geschilderd.

 Zij verweeft de geschiedenis van het land met haar eigen unieke stijl, vaak melancholiek en soms uitbundig. “Schilderes van Watervliet” staat vermeld op haar grafmonument op de begraafplaats van Watervliet.

In de 60er jaren van de 20e eeuw ontdekte een groep Amsterdamse kunstenaars de schoonheid van Meetjesland. Geert van Vastenhout, Hans Landsaat, Nico van Bekkum,  Dolf Jaspers, Clara de Jong en haar man Harry Visser vormde de kern van deze groep. Terwijl zij de populieren langs het Leopoldkanaal schilderden, zwommen hun kinderen in de Boerenkreek. Van al deze kunstenaars heeft niemand zo lang het Vlaamse landschap vastgelegd als Clara de Jong. Zij schilderde de akkers, de huizen, de mensen en de verhalen in en rond Watervliet. In haar latere werk laat ze de tragiek van de geschiedenis zien in haar landschappen. Daarbij speelt haar persoonlijke geschiedenis een grote rol. 

Geen enkele kunstenaar heeft de velden rond Watervliet, de mensen en het dorp zo uitgebreid en zo langdurig op kunstzinnige wijze vastgelegd: terecht “Schilderes van Watervliet”. 

 De tentoonstelling behelst olieverfschilderijen, aquarellen en tekeningen. De opening zal plaatsvinden op 17 september 2022 door Dhr Carlo Bonami, cultuurschepen van gemeente Sint Laureins.  U kunt het werk van Clara de Jong op internet bekijken op deze website.

Clara de Jong 191. Martha doet commissies. 1978 olieverf, 88x93 Martha doet commissies. 1978 olieverf, 88×93

Dit schilderij schenken wij aan de gemeenschap van Watervliet.

Clara de Jong 23 Tuinen 70x80,1979 olieverf